Normal_baby_studie_studeren

Morgen benoemt de Universiteit Leiden taalkundige Claartje Levelt als hoogleraar Eerste Taalverwerving. In haar oratie 'Taal in de kinderschoenen' gaat Levelt in op haar onderzoek naar taalontwikkeling bij baby's. Volgens Levelt zijn onderzoekers al veel te weten gekomen over de eerste taalverwerving maar de kennis bestaat uit veel losse stukjes. Volgens de aanstaande hoogleraar is het tijd om de verschillende specialisaties te bundelen. Dit meldt Universiteit Leiden.

Volgens Levelt zal het onderzoek naar taalverwerving vooruitgang boeken als taalwetenschappers ook met andere wetenschappers samen gaan werken, bijvoorbeeld met gedragsbiologen. Uit gezamenlijk onderzoek is al gebleken dat de manier waarop baby's taal leren sterke overeenkomsten vertoont met de manier waarop vogels leren zingen. Klankvoorbeelden uit de omgeving blijken in beide gevallen belangrijk. Maar er zijn ook verschillen. Dieren missen de cognitieve vaardigheden die nodig zijn voor taal. Dieper onderzoek naar dit verschil zou meer inzicht kunnen opleveren in de vroege taalverwerving van baby's, meent Levelt.

Levelt is daarnaast geïnteresseerd in het taalproductiemechanisme; de stappen die nodig zijn om spraak tot stand te brengen. Bij geoefende sprekers speelt het proces van gedachte tot het uitspreken van woorden en zinnen zich af in een fractie van een seconde. Levelt wil onderzoeken of dit stappenplan al klaar ligt ligt bij de geboorte of dat het tijdens de taalontwikkeling vorm krijgt.

© Nationale Onderwijsgids