Normal_jos__van_dijck_at_the_knaw_symposium_-wikipedia_as_a_research_tool-

Hoogleraar José van Dijk zal per 18 mei dit jaar worden benoemd als de nieuwe president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). De officiële benoeming vindt gebeurt op de jaarlijkse Akademiemiddag in het Trippenhuis van het KNAW. Van Dijck volgt Hans Clevers op die vorig jaar te kennen gaf dat hij zich volledig op zijn wetenschappelijk onderzoek wil richten. Dit meldt Trouw.

Minister Bussemaker van Onderwijs is enthousiast over de benoeming de hoogleraar Vergelijkende mediastudies van de Universiteit van Amsterdam. “Deze benoeming is goed nieuws voor de wetenschap”, reageert Bussemaker. “José van Dijck is een gerenommeerd wetenschapper met een indrukwekkende staat van dienst. Wat mij persoonlijk veel deugd doet, is dat de nieuwe KNAW-voorzitter een vrouw is en bovendien een geesteswetenschapper”.

De bewindsvrouwe vindt het belangrijk dat er meer vrouwen op hoge functies in terechtkomen. Zo deed zij, samen met voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW, een oproep om potentiële vrouwelijke kandidaten aan te melden voor hoge bestuursfuncties. Voor de database www.topvrouwen.nl zijn inmiddels bijna driehonderd aanmeldingen binnen.

De KNAW is het instituut dat waakt over de kwaliteit en de belangen van de wetenschap in Nederland. De KNAW doet zelf onderzoek en geeft adviezen aan overheid en andere wetenschappelijke instituten. Van Dijck voelt zich vereerd door de benoeming tot president van de Akademie. “Natuurlijk sta ik op de schouders van reuzen: Hans Clevers, Robbert Dijkgraaf en Frits van Oostrom hebben van de KNAW gemaakt vat het nu is: een eerbiedwaardig instituut, bevolkt door eminente wetenschappers die midden in de wereld staan. De Jonge Akademie en de Akademie van Kunsten zijn twee parels aan de kroon van de KNAW en ik zie er enorm naar uit om samen met alle leden de ramen van het Trippenhuis verder open te zetten”.

© Nationale Onderwijsgids