Normal_wiskunde_formule_schoolbord_leerling

Op 26 maart is de conferentie van TEDxEducation in Theater Amsterdam. Tijdens de conferentie geven nationale en internationale spreken hun visie op het onderwijs. Het thema van dit jaar is 'de onderwijs revolutie'. Een van de sprekers is leerkracht en onderwijsontwikkelaar Dylan Hyman. Hij gaat het hebben over het hogere orde denken bij kinderen. Dit meldt het Parool.

Hogere orde denken gaat over analyseren, evalueren en creëren. Dit vergt hogere inspanning van de kinderen dan lagere orde denken. Dat gaat over dingen begrijpen, dingen onthouden en dingen kunnen toepassen. Hyman is van mening dat er meer onderwijs op een hoger denkniveau gegeven moet worden. “Als ik bijvoorbeeld geschiedenisles geef, vraag ik leerlingen een vroegere tijd te vergelijken met het heden. Bij Nederlands vraag ik hoe je leestekens zou kunnen vervangen door kleuren. Met dat soort uitdagingen zijn de hersenen op een hoger niveau bezig”, vertelt Hyman. Volgens de onderwijsontwikkelaar stelt dit de kinderen in staat om de wereld om hen heen te begrijpen. Het huidige schoolsysteem is volgens Hyman nog ingericht op de tijd van de industriële revolutie, terwijl mensen op hun werk tegenwoordig creatiever en flexibeler moeten zijn.

Als leerkracht heeft Hyman het hogere denken zelf ook toegepast in het onderwijs. Hij zag dat de leerlingen vaak ongemakkelijk beginnen. Ze wilden graag een krulletje en het goede antwoord geven. Na een tijdje kregen de leerlingen plezier in het leren en denken. Hyman zag ze groeien in hun creativiteit en hoe ze oplossingen verzinnen. Op de conferentie wil de onderwijsontwikkelaar dit delen met andere leerkrachten en beleidsmakers in het publiek.

Andere sprekers zijn onder andere Deborah Carter over kinderen laten ontdekken in de wereld van de technologie. Graham Brown-Martin over het betrekken van meer mensen bij het onderwijs. En hoogleraar Jelle Jolles van de Vrije Universiteit over de factoren die een rol spelen bij talentontwikkeling van kinderen. Inschrijven voor de conferentie kan hier tot 6 maart. De kosten zijn 75 euro per persoon.

© Nationale Onderwijsgids