Logo_algemene_onderwijsbond_aob_logo

Schoolbesturen gebruiken assessments om op een oneigenlijke manier leerkrachten te ontslaan, zonder dat er een behoorlijk personeelsdossier is opgebouwd, zo stelt de Algemene Onderwijsbond. Sommige leerkrachten zouden de stempel 'onvoorwaardelijk ongeschikt' voor hun functie hebben gekregen, een kwalificatie die schoolbesturen gebruiken om leerkrachten te ontslaan. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond.

“Werkgevers moeten zich houden aan zorgvuldige procedures. Dat houdt in dat er met leerkrachten in de loop der jaren functionerings- en beoordelingsgesprekken zijn gevoerd, dat de kritiek op hun functioneren feitelijk en helder is benoemd en dat ze de kans hebben gekregen om zich te verbeteren”, zegt Frans Lathouwers, advocaat van de Algemene Onderwijsbond (AOb). Volgens de AOb heeft bijvoorbeeld onderwijsdienstverlener Top Alliance een aantal docenten bestempeld als 'onvoorwaardelijk ongeschikt' voor hun functie. De schoolbesturen hadden daarom de leerkrachten ontslagen, terwijl er vanuit het schoolbestuur niet eerder kritiek op het functioneren van die leerkrachten is gegeven.

Top Alliance is een onderwijsdienstverlener die schoolorganisaties ondersteunt bij vraagstukken rondom personeel. Zij doen onder andere onderzoek om de functiegeschiktheid vast te stellen van medewerkers in het onderwijs.  Willem Top, directeur van Top Alliance, is van mening dat de dossiers van zaken waarin de AOb de leerkrachten verdedigt een vertekend beeld geven van de werkwijze van zijn bedrijf. Zo zou de AOb alleen de onderzoeken zien van leerkrachten van wie het functioneren ter discussie staat. “Dat leerkrachten aan de hand van ons onderzoek toch hun baan verliezen is niet mijn verantwoordelijkheid. Ik ben voor zorgvuldig personeelsbeleid, maar ik ga er niet over als een werkgever onze assessments oneigenlijk gebruikt”, aldus Willem Top.

Onderwijskundige en hoogleraar aan de Open Universiteit in Heerlen, Marjan Vermeulen, is van mening dat werkgevers te veel waarde hechten aan assessments. De betrouwbaarheid van dat soort tests zou niet hoog liggen. “Zelfs als het zorgvuldig gebeurt, moet je je afvragen of het gerechtvaardigd is om aan de uitslag van een assessment grote consequenties te verbinden, zoals een ontslag. Iemand ontslaan gaat niet van vandaag op morgen. Daar gaan jaren overheen. Een werkgever kan zich niet onttrekken aan de verplichting om een personeelsdossier op de bouwen”, benadrukt Vermeulen.

© Nationale Onderwijsgids