Normal_universiteit_twente_ut

Hoogleraar nanotechnologie Wilfred van der Wiel van de Universiteit Twente (UT) in Enschede heeft een apparaat ontwikkeld waarmee kanker kan worden opgespoord. Met dit apparaat kunnen blaas- en nierkanker in een vroeg stadium ontdekt worden. Tot nu toe kon dit alleen in een vergevorderd stadium. Dit meldt RTV Oost.

De 'NanoGap Sensor' spoort aangetast DNA op. In het apparaatje zit een elektrode met een spleetje die alarm slaat als verdachte cellen worden aangetroffen in het DNA. Bij vrouwen kan mogelijk ook naar baarmoederhalskanker worden gekeken. "In de huidige situatie ontdekken we kanker pas in een vergevorderd stadium, als de patiënt al klachten heeft die bijvoorbeeld gepaard gaan met een tumor", zegt de hoogleraar. Met de 'NanoGap Sensor' moet het mogelijk worden om kanker eerder te ontdekken.

Van der Wiel krijgt van het onderzoeksinstituut Mesa+ 150.000 euro om de sensor te produceren. Eerder kreeg de hoogleraar ook al een half miljoen euro onderzoeksgeld van Zorgverzekeraar Zilveren Kruis.

© Nationale Onderwijsgids