Normal_child-164211_640

Er moeten 'per direct' 23 arbeidsplaatsen verdwijnen bij het Seminarium voor Orthopedagogiek van de Hogeschool Utrecht, die een lerarenopleiding voor speciaal onderwijs verzorgt. Het Seminarium telt in totaal 83 arbeidsplaatsen. De medewerkers krijgen enkel een individuele vertrekregeling aangeboden. De vakbonden eisen een sociaal plan. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb.)

De Hogeschool Utrecht meldde op 16 januari aan het personeel van het Seminarium voor Orthopedagogiek dat de 'forse verliezen' die het instituut al jaren boekt, niet langer geaccepteerd worden. Dit staat te lezen in de hand-out die voor de informatiebijeenkomst gemaakt werd. Om de begroting voor 2015 sluitend te maken, is besloten dat de formatie per direct teruggebracht moet worden naar 60 fte. Het instituut telt momenteel nog 83 fte. Dit betekent dat bijna een kwart van het personeel weg moet.

Het Seminarium verzorgt op 10 locaties in Nederland de lerarenopleiding speciaal onderwijs. Deze opleiding wordt sinds 2005 aangeboden onder de naam 'master special educational needs (SEN)'. Het instituut biedt daarnaast ook nascholing, cursussen en schoolbegeleiding. Volgens het bestuur gaat het echter met beide activiteiten al langer niet goed. De inkomsten lopen terug en volgens de prognoses daalt het aantal masterstudenten van 1800 naar 1650.

De vakbonden zijn furieus en eisen een sociaal plan. De medewerkers krijgen nu enkel een individuele vertrekregeling. Jan Dijkstra, rayonbestuurder bij de AOb: “Dit is een reorganisatie. In de hbo-cao staat dat je in zo’n geval de bonden uitnodigt voor overleg over een sociaal plan. Andere hogescholen houden zich netjes aan die afspraken, alleen de HU probeert alles eenzijdig op te leggen.”

© Nationale Onderwijsgids