Logo_inspectie_van_het_onderwijs_logo_goed

De vijf jeugdinspecties (Inspectie van het Onderwijs, Inspectie Jeugdzorg, Inspectie voor de Gezondheidszorg, Inspectie Veiligheid en Justitie en Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid) hebben het Jaarwerkprogramma Toezicht Jeugd 2015 gepubliceerd. Het programma omvat een reeks van toezichtactiviteiten in het kader van de continuïteit van de zorg voor jongeren en gezinnen. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het toezicht naar aanleiding van calamiteiten en signalen. Dit meldt de Onderwijsinspectie. 

Binnen het nieuwe jeugdstelsel zijn de inspecties Jeugdzorg, Gezondheidszorg en Veiligheid en Justitie verantwoordelijk voor het landelijk toezicht op de naleving van de jeugdwet en het onderzoek naar de kwaliteit van de jeugdhulp. Daarnaast werken deze drie inspecties onder de noemer van het Samenwerkend Toezicht Jeugd samen met de inspecties Onderwijs en Sociale Zaken en Werkgelegenheid bij het toezicht op de kwaliteit van het stelsel.
 
Bij de opstelling van het toezichtprogramma hebben verschillende overwegingen een rol gespeeld. Voorop stond en staat, dat na de stelselwijziging de continuïteit van de zorg gewaarborgd moet blijven. Dat geldt evenzeer voor de veiligheid van de jongeren die jeugdhulp ontvangen. Daarnaast willen de inspecties in hun landelijk toezicht inspelen op de gewijzigde bestuurlijke situatie en de nieuwe arrangementen die op het lokale vlak ontstaan.
 
Het toezicht van de inspecties in 2015 bestaat uit een reeks van onderwerpen, zoals toetsen bij nieuwe aanbieders van jeugdhulp, vervolgonderzoek naar het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag, het project ‘Perspectief en Participatie’, de toegang tot zwaardere/intensievere vormen van jeugdhulp en het Meldpunt Veilig Thuis. Daarnaast is er het toezicht naar aanleiding van calamiteiten en geweld alsook het toezicht naar aanleiding van signalen van burgers, professionals en gemeenten.
 
Klik hier om het Jaarwerkprogramma Toezicht Jeugd 2015 in te zien. 
 
© Nationale Onderwijsgids