Logo_logo_windesheim

Donderdag 22 januari installeert Windesheim dr. Andra Leurdijk als lector Entrepreneurial Journalism. Leurdijk haakt met haar onderzoek in op recente en blijvende veranderingen in de journalistiek. Haar stelling: een stevige journalistieke infrastructuur vraagt om meer ondernemerschap.

Andra Leurdijk is van mening dat succesvolle nieuwe journalistieke diensten ontstaan waar inhoudelijke en zakelijke innovaties elkaar ontmoeten. “Ondernemende journalistiek anno 2015 vereist behalve nieuwe businessmodellen ook communicatie met het publiek, samenwerking met onder andere vormgevers, ICT-ers en social media experts en een open cultuur op de werkvloer”, zegt Leurdijk.  Na haar lectorale rede op donderdagmiddag 22 januari reageert een panel van hoogleraren en lectoren Journalistiek op deze stelling.

De roep om meer ondernemerschap in de journalistiek is onder meer een logisch gevolg van opkomst van het internet en de toegenomen beschikbaarheid daarvan via allerlei platforms en apparaten. De mogelijkheden voor nieuwe journalistieke diensten zijn ongekend, de concurrentie groot. Een tweede ontwikkeling die entrepreneurial journalism noodzakelijk maakt, is het krimpen van de vaste redacties. Journalisten in vaste dienst moeten plaats maken voor een groeiende groep freelancers.Tot slot zijn het de nieuwe, startende journalistieke bedrijven die het nadenken over verdienmodellen en ondernemerschap in de hand werken.

Het lectoraat Entrepreneural Journalism onderzoekt  de vijf elementen van entrepreneurial journalism – innovaties, leercultuur, publiek, verdienmodellen en samenwerking -  in hun onderlinge samenhang. Op dit moment lopen onderzoeken naar de digital first strategie op regionale redacties, de organisatie van een open en vernieuwende leercultuur op redacties en samenwerking in de regionale journalistiek.

De installatie van Andra Leurdijk vindt plaats in het Auditorium van Windesheim: C-gebouw, Campus 2-6, Zwolle. De bijeenkomst op 22 januari begint om 14.30 uur en duurt tot 16.45 uur. Belangstellenden zijn welkom. Via windesheim.nl/agenda vindt u meer informatie.

© Nationale Onderwijsgids