Normal_duurzaamheid

Betrokken ouders, inzicht in de afhankelijkheid in de wereld en contact met mensen uit andere culturen blijken een rol te spelen in het duurzame gedrag van Nederlandse jongeren (12 tot en met 17 jaar). De meest bepalende factor voor duurzaam gedrag bij jongeren is echter altruïsme. Dit blijkt uit onderzoek van Kaleidos Research onder ruim 1.800 Nederlandse jongeren. Voor de derde jaar op rij werd het duurzame gedrag bij jongeren in kaart gebracht door dit onderzoeksbureau. 

Altruïsme is de houding waarbij je mensen wilt helpen zonder dat eigenbelang daarin meespeelt. Deze houding gaat onder jongeren vaak samen met duurzaam gedrag. Zo verspillen altruïstische jongeren minder energie, gaan ze bewuster om met afval, doen ze meer vrijwilligerswerk en praten ze vaker over problemen in de wereld. Naast altruïsme, speelt ook het voorbeeld dat ouders geven aan hun tieners een rol. Als ouders zich thuis ‘duurzaam’ gedragen, dan gedragen hun tieners zich ook duurzamer. 

Een derde factor in duurzaam gedrag is het begrijpen van de afhankelijkheid die er bestaat tussen mensen en landen wereldwijd. Het merendeel van de Nederlandse jongeren heeft goed inzicht in de wederzijdse afhankelijkheid. Zo is zeven op de tien jongeren zich bewust van het feit dat kleding die zij kopen goedkoop kan zijn doordat arbeiders elders in de wereld weinig verdienen. Aan de andere kant is maar 37 procent van de tieners ervan overtuigd dat rijke landen er baat bij hebben om arme landen te helpen. Ten slotte gedragen jongeren die (meer) contact hebben met mensen uit andere culturen zich duurzamer. 

 
© Nationale Onderwijsgids