Normal_leraar_po_vo_schoolklas_school

De gemeente Enschede maakt zich grote zorgen over de financiële gevolgen van de nieuwe wet werk en zekerheid voor basisscholen. Als de wet straks op 1 januari ingaat zijn scholen verplicht invalkrachten een vast contract aan te bieden als ze vaker dan drie keer zijn ingezet. De gemeente is bang dat dit tot onwenselijke situaties zal leiden. Dit meldt RTV Oost.

Basisscholen vrezen voor hoge loonkosten door de nieuwe wet terwijl ze het extra personeel niet altijd nodig hebben. Om het probleem te omzeilen, overwegen sommige scholen om dan maar leerlingen naar huis te sturen in plaats van een invaller in te huren voor een zieke leraar. Of de leerlingen worden verdeeld over andere groepen. Dit komt de kwaliteit van het onderwijs niet ten goede, stelt de gemeenteraad.

Wethouder Eerenberg van Enschede heeft toegezegd de problemen aan te kaarten bij politiek Den Haag. De wethouder zal daarvoor de Vereniging Nederlandse Gemeenten inschakelen of het overleg van de 32 grootste gemeenten van Nederland (de G32). Enschede is al in gesprek met de PO Raad over het onderwerp.

© Nationale Onderwijsgids