Normal_papierwinkel_stapel_artikelen_werk_bureaucratie

Bedrijfsvoeringsspecialist voor het onderwijs Dyade heeft de jaarverslagen van scholenstichting Surplus uit Schagen en het Citaverde College uit Herten-Roermond verkozen tot beste jaarverslagen van Nederland in het onderwijs. Jaarlijks worden de beste onderwijsjaarverslagen in het primair en voortgezet onderwijs gewaardeerd met de Dyade Bestuursbokaal. Ook dit jaar stuurden vele schoolbesturen het jaarverslag in om kans te maken op deze prestigieuze prijs.

Van alle ingezonden jaarverslagen zijn uiteindelijk tien schoolbesturen genomineerd. De onafhankelijke jury, onder leiding van voorzitter Hubert Visser (KPMG), heeft de verslagen beoordeeld en de winnaars gekozen op basis van criteria als kwaliteit verslag intern toezicht, beleid versus resultaat, nodigt het verslag uit tot dialoog en discussie, koppeling tussen financiën en onderwijs, aandacht voor onderwijskwaliteit en kwaliteit van de paragraaf risicomanagement.

Het jaarverslag van Surplus valt volgens de jury op door: "De opzet die vernieuwend en volledig op verantwoording van doelrealisatie gericht is. Het jaarverslag is niet alleen beschrijvend maar ook beschouwend van aard. Surplus stelt zichzelf voortdurend de vraag: Wat vinden we ervan en wat gaan we er mee doen?".

Over het jaarverslag van Citaverde College merkt de jury op: "Kernachtige en prettig leesbare weergave onder andere door goed gebruik van grafische voorstellingen. Citaverde College past het principe toe van geïntegreerd jaardocument. Er is veel aandacht voor de code goed bestuur".

Verantwoording is niet alleen belangrijk vanwege de controle maar ook vanwege het leereffect. Wat kan de volgende keer beter of anders? Naarmate de verantwoording toegankelijker is en betere informatie biedt, kan het gesprek hierover beter gevoerd worden. Het jaarverslag draagt op deze wijze bij aan goed onderwijs, meent Dyade. Dat is de belangrijkste reden voor Dyade Dienstverlening Onderwijs geweest om in 2007 de Bestuursbokaal voor het beste onderwijsjaarverslag in te stellen.

© Nationale Onderwijsgids