Normal_uwv_logo

Een deels werkloze leraar die ten onrechte te veel werklozenuitkering uitbetaald kreeg omdat hij verzuimde door te geven dat hij meer uren was gaan werken, hoeft geen boete van 15.000 euro te betalen aan het UWV. Dit oordeelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) maandag. Dit meldt RTL Nieuws. 

De man in kwestie verzuimde tussen augustus 2012 en maart 2013 een aantal keer door te geven dat hij (part-time) meer uren was gaan werken. In totaal ontving de leraar daarom 14.658 euro te veel aan WW. De UWV vorderde de teveel ontvangen uitkering terug van de leraar toen zij achter het verzuim kwam. Daarnaast legde de uitkeringsinstantie de leraar een boete van hetzelfde bedrag op.
 
De leraar stapte vervolgens naar de rechter om de boete aan te vechten. Op maandag stelde de Centrale Raad van Beroep (CRvB) de leraar in het gelijk. Sinds januari 2013 mag het UWV uitkeringsgerechtigden boetes geven die gelijk zijn aan de te veel ontvangen uitkering. De Centrale Raad van Beroep oordeelde echter dat over een deel van de periode waarover de boete is opgelegd, de oude boeteregels toegepast hadden moeten worden. De CRvB verlaagde de boete tot 2000 euro. Partijen kunnen tegen deze uitspraak niet in hoger beroep gaan.
 
© Nationale Onderwijsgids