Normal_wiskunde_som_rekenen_opgaven
De Algemene Onderwijsbond en de VO-raad hebben zich uitgesproken tegen het mee laten tellen van de rekentoets voor het eindexamen op het voortgezet en middelbaar onderwijs. De onderwijsbond wil dat het rekenen ondergebracht wordt in bestaande vakken en niet als los item getoetst wordt. AOb-bestuurder voortgezet onderwijs Ben Hoogenboom: "Eigenlijk mag je leerlingen de rekentoets niet aandoen." Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb). 
 
Vanaf volgend schooljaar gaat de rekentoets meetellen in het eindexamen van havo/vwo-leerlingen. Ook wordt de toets verplicht voor mbo-4-scholieren. Nog een jaar later wordt ook het maken van een rekentoets, hetzij een makkelijkere versie, verplicht voor vmbo, en mbo-niveau 2 en 3 leerlingen. De leerlingen moeten minimaal een 5 halen op de rekentoets, anders zakken ze. 
 
De Algemene Onderwijsbond is het hier niet mee eens. Zij wil ten eerste niet dat de toets mee gaat tellen voor het eindexamen. Daarnaast wil de bond niet dat leerlingen kunnen zakken voor de rekentoets. De bond pleit ervoor om het cijfer als bijlage bij het diploma te geven. De reden hiervoor, is volgens Hoogenboom, omdat de deskundigen het nog niet eens zijn over de inhoud en de noodzaak van de toets. “Het rekenen moet ondergebracht worden bij de bestaande vakken. Het moet niet los van andere schoolvakken getoetst worden,” aldus de AOb.
 
De VO-raad is ook tegen de rekentoets. “De rekentoets is bedoeld om leraren te helpen om te kijken welk niveau de leerlingen hebben. Wat ons betreft komt die toets nooit in de slaag/zakregeling”, aldus een woordvoerder van de raad. “Het moet geen afrekenmiddel zijn.”
 
© Nationale Onderwijsgids