Logo_tilburg_universiteit_logo
Ter gelegenheid van zijn afscheid als hoogleraar sociale wetenschappen en decaan van Tilburg School of Humanities houdt Arie de Ruijter zijn afscheidsrede getiteld: Besturen: Een ambigue bezigheid. Hierin omschrijft hij de universitaire wereld als georganiseerde anarchie, die te maken krijgt met steeds meer bemoeienis van overheid en bestuurders en die tegelijkertijd de samenleving dient welke diverser en diffuser is dan ooit. 
 
Vanuit zijn lange bestuurlijke ervaring en zijn onderzoek naar bestuur op universiteiten, stelt De Ruijter dat hoewel er een dominante visie bestaat op de belangrijke functie van de universiteit om bijdrage te leveren aan de kenniseconomie, de academie naast kennisproducent ook twijfelzaaier is. Zij stelt ook onderliggende grondwaarden ter discussie. 
 
Voorafgaand aan de rede wordt een symposium gehouden over bestuur en leiderschap. Het programma begint om 13.30 uur in de aula. Sprekers zijn hoogleraar Bestuurskunde Paul Frissen over ‘de heilzaamheid van niets doen en tragisch heldendom’, hoogleraar Interim Management van Nyenrode Leo Witvliet over ‘De bricoleur als schakelende zingever’, hoogleraar Organisatie Ecologie Gerda van Dijk over ‘Moedwil en Misverstand’ en hoogleraar Contextueel Leiderschap Freek Peters over ‘Besturing en leiderschap in hedendaagse organisaties’.
 
© Nationale Onderwijsgids