Logo_download__1_

Twintig vooraanstaande mensen uit de wetenschap en het bedrijfsleven zijn benoemd tot ambassadeur van het schoolvak Natuur, Leven en Technologie (NLT). De ambassadeurs hebben een verklaring afgelegd waarin zij stellen dat ze bij gaan dragen aan de bekendheid van het schoolvak. Dit meldt het Landelijk Coördinatiepunt NLT.

Natuur, Leven en Technologie is een relatief nieuw vak dat leerlingen van de havo en het vwo met een natuurprofiel volgen. Scholen kunnen er zelf voor kiezen om het vak aan te bieden. 200 van de 550 middelbare scholen met een havo of vwo-opleiding doen dit momenteel. Om nog meer scholen over de streep te trekken, zijn er op 13 november 20 NLT-ambasssadeurs benoemd in het Academiegebouw in Utrecht. In de ambassadeursverklaring die zij aflegden stelden de ambassadeurs: "Wij zien de meerwaarde van dit geïntegreerde bètavak en dragen waar mogelijk bij aan de bekendheid en de acceptatie van het vak, opdat zoveel mogelijk leerlingen, docenten, instellingen voor hoger onderwijs, bedrijven en andere organisaties ervan profiteren." 
 
Het doel van NLT is om de samenhang tussen de verschillende betavakken te versterken en om de instroom in betastudies te vergroten. NLT bestaat uit verschillende  modules die elk een actueel onderwerp op het grensvlak van wetenschap, technologie en samenleving behandelen. Op een interdisciplinaire manier wordt kennis uit de aardwetenschappen, biologie, natuurkunde, scheikunde en wiskunde aan de leerlingen voorgeschoteld. Het vak combineert deze kennis met vaardigheden zoals onderzoeken, ontwerpen en modelleren, presenteren en samenwerken. Alexander Rinnooy Kan, één van de ambassadeurs, over NLT: "Het nieuwe vak is een creatieve uitnodiging aan leerlingen en docenten om brede bèta's te worden".
 
© Nationale Onderwijsgids