Logo_horizon_college

De sector economie van het ROC Horizon College kampte met hoge werkstress en het ziekteverzuim liep op tot 6 procent. Medewerkers van de MBO school sloegen vergaderingen over en werkten onvoldoende samen. Aan de hand van interviews, vragenlijsten en groepsgesprekken met de 150 medewerkers probeert het College hier verandering in te brengen. Het ziekteverzuim daalde bij de sector economie uiteindelijk met 2 procent. Dit meldt ROC Horizon College. 

Directeur Kees Sietsema (57) van de sector economie, wil actief bijdragen aan de Check Je Werkstress Week van 3-6 november. Hij wisselt daarom op dinsdag 4 november één dag van baan met een medewerker van de administratieve afdeling. Op die manier hoopt hij om meer wederzijds respect van medewerkers voor elkaars werkstress. “Ik hoop ook dat anderen open gaan staan voor collega’s in de organisatie die een andere taak hebben. Als je daarvoor open staat dan is het ook gemakkelijker om de werkstress van een ander te begrijpen”, aldus Kees Sietsema. 
 
In Nederland lopen jaarlijks bijna 1 miljoen mensen het risico op een burn-out of andere werk gerelateerde psychische ziekten. Signalen zoals slapeloosheid, aanhoudende hoofdpijn of oververmoeidheid worden vaak niet op tijd herkend. Twaalf procent van de werknemers heeft last van een burn-out of zit er tegen aan. Binnen veel organisaties is de kans groot dat er collega’s of werknemers zijn die wegens werkstress thuis zitten of die de werkdruk niet aan kunnen. De Check Je Werkstress campagne wil werkstress bespreekbaar maken en daarmee verzuim op de werkvloer voorkomen. 
 
Van 3 tot en met 6 november organiseert het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid samen met Focal Point de Check Je Werkstress Week. Bedrijven gaan in gesprek met hun werknemers over werkstress, organiseren bijeenkomsten over werkstress, ruilen een dag van baan om werkplezier en motivatie te verhogen en bevorderen een gezonde leefstijl door looplunches. 
 
 © Nationale Onderwijsgids