Logo_logo
Hoogleraar Burgerschap en Humanisering van Instituties en Organisaties aan de Universiteit voor Humanistiek Evelien Tonkens houdt de Socrateslezing van dit jaar. Op 2 november geeft zij de lezing 'De participatiesamenleving inhumaan?' Volgens Tonkens moeten autonomie en gelijkwaardigheid de uitgangspunten van de participatiesamenleving zijn. Dit meldt organisator van de Socrateslezing, het Humanistisch Verbond. 
 
De door het kabinet beoogde participatiesamenleving komt snel naderbij en baart veel onrust. ”De zorgen zijn terecht”, zegt Evelien Tonkens, ”maar ook een beetje defensief. Participatie is een mooi humanistisch ideaal. Dus laten we niet afwachten tot beleidsmakers en politici dicteren wat het inhoudt. We kunnen beter zelf bedenken hoe we de nieuwe maatschappij willen inrichten. Humanistische waarden bieden een goed houvast. Ik juich veranderingen toe als ze uitgaan van eigen keuzes, gelijkwaardigheid, zelfontplooiing en zorgzaamheid.” Tonkens schetst haar beeld van de nieuwe maatschappij in de Socrateslezing van het Humanistisch Verbond op 2 november in Amsterdam.
 
Sinds 1984 vraagt het Humanistisch Verbond voor de Socrateslezing elk jaar een denker commentaar te geven op maatschappelijke vraagstukken vanuit humanistisch perspectief. Dit jaar vindt de Socrateslezing plaats op zondag 2 november om 15.30 uur in de Rode Hoed in Amsterdam. Meer info op socrateslezing.nl. 
 
© Nationale Onderwijsgids