Grafiek gemaakt en geleverd door NIBC Direct

De meeste basisscholen rekenen extra kosten, zoals de vrijwillige ouderbijdrage of overblijfkosten. Namens NIBC Direct is er een onderzoek onder 546 ouders uitgevoerd. Dit om deze extra kosten in kaart te brengen en de mening van ouders hierover weer te geven. Dit meldt NIBC Direct. 

Ouders betalen gemiddeld tussen de €25 en €55 voor de vrijwillige ouderbijdrage en ervaren deze bijdrage niet als vrijwillig. 98,5% van de basisscholen vraagt een vrijwillige ouderbijdrage.
 
Ouders voelen zich verplicht om hun kind op schoolreisje te laten gaan, maar vinden een schoolreisje niet overbodig. De helft van de basisscholen betaalt de schoolreisjes uit de vrijwillige ouderbijdrage. Voor de andere helft van de scholen moeten de ouders gemiddeld tussen de €25 en €50 bijleggen voor de schoolreisjes.
 
Het merendeel van de ouders vindt het bedrag voor schoolfoto's eigenlijk te hoog, maar voelt zich wel verplicht om de schoolfoto's te kopen. De meerderheid van de ouders koopt schoolfoto's altijd, namelijk 85%. Slechts op 1% van de basisscholen worden geen schoolfoto's gemaakt. Het is niet gebruikelijk dat de foto's worden betaald vanuit de ouderbijdrage. 
 
72% van de ouders laat zijn/haar kind wel eens overblijven. De meerderheid van deze kinderen blijft meer dan één keer per week op school over. De meeste ouders betalen tussen de €1 en €3 per keer voor het overblijven en vinden dit bedrag niet te hoog.
 
Ouders vinden dat verjaardagscadeaus voor leerkrachten overbodig zijn.
 
 
© Nationale Onderwijsgids