Normal_werkloos345

(Novum) - Het aantal werklozen in Nederland is vorige maand voor de vijfde maand op rij gedaald. Eind september zaten nog 628 duizend Nederlanders zonder baan thuis, wat er vierduizend minder waren dan in augustus. Het werkloosheidspercentage blijft echter gelijk op acht procent, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek donderdag bekend.

Anders dan in de eerste maanden van dit jaar daalde de werkloosheid in september vooral doordat meer mensen werk vonden. Het aantal werklozen kromp de laatste maanden namelijk net zo snel als de beroepsbevolking steeg. In het eerste kwartaal daalde de werkloosheid vooral doordat veel mensen stopten met zoeken naar werk.

De afgelopen drie maanden nam het aantal werklozen gemiddeld steeds met tienduizend af. Het werkloosheidspercentage daalde in die periode van 8,4 naar acht procent. De werkloosheid volgens de internationale ILO-definitie daalde vorige maand wel licht, van 6,6 procent naar 6,5 procent. Drie maanden geleden was dat nog 6,8 procent.

Naast de werkloosheid daalde in september ook het aantal mensen met een uitkering, met 2,4 procent naar 420 duizend. Vooral in de bouw en het onderwijs hadden veel minder Nederlanders een uitkering nodig. Vooral onder jongeren nam het aantal uitkeringen de afgelopen tijd flink af.