Logo_logo

De vereniging van universiteiten (VSNU) organiseert in samenwerkingen met de Interdisciplinaire Commissie Lerarenopleidingen (ICL) en de VO-raad de conferentie 'een goede academische leraar voor de klas'. Tijdens de conferentie worden ervaringen uitgewisseld tussen het voortgezet en universitair onderwijs om steeds betere universitaire leraren op te leiden en te houden. Een goede samenwerking tussen het voortgezet en universitair onderwijs is cruciaal bij het opleiden van academische leraren. Dit meldt de VSNU. 

Het ontwikkelen van de universitaire lerarenopleiding staat centraal tijdens de conferentie. Er zal ruime aandacht zijn voor de aansluiting tussen het vwo en het wetenschappelijk onderwijs. De dag behandelt het onderwerp aan de hand van vier thema's. De thema's zijn:
  1. De vakinhoud van de academische leraar: hoe goed is de vakinhoudelijke aansluiting tussen het voortgezet onderwijs en het universitair onderwijs en onderzoek? 
  2. De inhoud van de academische lerarenopleiding: welke aspecten die relevant zijn voor het docentschap moeten er binnen de academische lerarenopleiding naar voren komen om een goede academische leraar in de 21ste eeuw op te leiden? 
  3. De inrichting van de academische lerarenopleiding: sluit de inrichting van de huidige educatieve minor, de lerarenopleiding en trajecten als Eerst de Klas en Onderwijstraineeships voldoende aan bij de behoefte van scholen? 
  4. De ondersteuning van het leren van beginnende en ervaren leraren: wat is de rol van de lerarenopleiding en van de school bij de verdere professionalisering van leraren? 
Het eerste gedeelte van de bijeenkomst bestaat uit een plenair gedeelte. Mensen uit het veld geven hierin hun visie op het conferentiethema. Daarna worden de deelnemers in groepen verspreid en behandelen zij afwisselend de vier thema's. De doelgroep van de conferentie zijn: Leidinggevenden (directies, decanen), (aanstaande) leraren, lerarenopleiders, docenten, onderzoekers en beleidsadviseurs uit de wereld van voortgezet en hoger onderwijs
 
De conferentie vindt plaats op 6 november in Utrecht. Voor meer informatie of om u aan te melden, klik hier. 
 
© Nationale Onderwijsgids