Normal_docent2345

Er is een nieuw hoofdstuk opgenomen in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) voor het primair onderwijs. In het hoofdstuk, geheten 'duurzame inzetbaarheid', staat een nieuwe seniorenregeling. De tekst is gepubliceerd op internet. Het toegevoegde hoofdstuk (8a) is vanaf 1 oktober van kracht. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond. 

 
In de nieuwe seniorenregeling staan de volgende afspraken:
  • per 1 oktober 2014 komt de bapo-regeling definitief te vervallen. Deze regeling wordt vervangen door de duurzame inzetbaarheidsregeling
  • Onderwijspersoneel dat op 30 september gebruikmaakte van de bapo-regeling heeft twee keuzes. Ze kunnen de bapo behouden in de bestaande omvang. Of ze kunnen er voor kiezen deze (deels) terug te geven en weer vaker voor de klas te gaan staan, ook als dit leidt tot verdringing van werkgelegenheid. 
  • Leraren die op 30 september 2014 gebruikmaakten van de bapo-regeling mogen op 1 januari 2015 kiezen om het verlof uit te breiden. Zij hoeven hiermee dus niet te wachten tot het einde van het schooljaar. 
  • Onderwijsondersteunende personeel (OOP) dat op 30 september 2014 gebruikmaakte van de verlofregeling vallen in de overgangsregeling voor onderwijsondersteuners van 60 jaar en ouder. Zij kunnen ervoor kiezen de oudere regeling te behouden of over te gaan op de nieuwe regeling. Deze regeling stond nog niet in het onderhandelaarsakkoord, maar is wel opgenomen in het nieuwe hoofdstuk in de cao. 
De overige cao-teksten worden 'zo spoedig' mogelijk op internet gezet, aldus de Algemene Onderwijsbond. 
 
© Nationale Onderwijsgids