Logo_sirius_logo_social_media_reasonably_small

Nederland heeft internationaal gezien relatief weinig leerlingen die hoog presteren. 22 onderwijsinstellingen willen het onderwijs daarom blijvend ambitieuzer maken. Hoe hogescholen en universiteiten hun excellentieonderwijs vorm gaan geven staat in een manifest dat de ho-instellingen op 2 oktober aan minister Bussemaker geven tijdens de Summit Excellentie. Dit meldt organisator van de Summit de Hogeschool van Amsterdam. 

22 hoger onderwijsinstellingen hebben de afgelopen zes jaar allemaal een eigen excellentieprogramma opgezet met de subsidie van het Sirius Programma. Studenten, docenten, beleidsmakers, en mensen uit het bedrijfsleven hebben best practices en visies tijdens rondetafelgesprekken verzameld. Deze staan in het manifest. 
 
Een van de punten die het manifest aankaart, is om de samenwerking binnen de onderwijsketen- van primair tot hoger onderwijs - nog verder te verbeteren. Excellentie verdient evenveel aandacht in het primair onderwijs en mbo. Het ministerie van OCW verstrekt dan ook vanaf volgend jaar subsidie voor een excellentieprogramma in het mbo. Minister Bussemaker:  “Het is goed dat studenten samen met docenten hebben bekeken hoe ze meer uitgedaagd kunnen worden in het onderwijs, want alleen dan haal je het echte talent in studenten naar boven.”
 
Op de Summit Excellentie op 2 oktober spreekt minister Bussemaker haar verwachtingen uit na de ontvangst van het manifest. De Summit is opgezet als een festival; studenten treden op en in het Wereldcafé houden sprekers op de zeepkist hun betoog. Excellentie-experts van betrokken universiteiten en hogescholen geven masterclasses en workshops. Jeroen van Baar ( De Prestatiemaatschappij) geeft een workshop over de zin en onzin van excellentie. Kijk voor meer informatie op http://www.hva.nl/summitexcellentie/. Tijdens de Summit vindt ook de verkiezing van de Lector van het Jaar plaats. 
 
© Nationale Onderwijsgids