Normal_leraar34645

Per 17 leerlingen in het Nederlands secundair onderwijs is er één leerkracht aangesteld. Dit blijkt uit het rapport Education at a Glance 2014; de jaarlijkse internationale vergelijking op het terrein van onderwijs van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).  Het gemiddelde van alle OESO-landen is 1 op de 13. Dit melden Metrotime en Het Nieuwsblad. 

De Nederlandse leraren in het middelbaar onderwijs hebben dus gemiddeld meer leerlingen onder hun hoede dan hun collega's uit andere OESO-landen. Er is daarbij een groot verschil met buurlanden België en Luxemburg. Luxemburg investeert het meeste geld in leerkrachten in het secundair onderwijs, België volgt op de tweede plaats. Dit komt niet zozeer door het loon dat de Belgische leerkrachten krijgen, als wel door de grootte van de klassen. De leerkracht leerlingen ratio in België ligt laag; 1 op 9. 
 
Er is een kleiner verschil met buurland Duitsland. Daar is de ratio 1 op 14. Frankrijk is ook niet ver af, zij hebben gemiddeld 13 leerlingen per leraar. 
 
© Nationale Onderwijsgids