Logo_download

Het Amsterdamse Discovery Festival over wetenschap en kunst heeft op het laatste moment een optreden van schrijver Anton Dautzenberg en voormalig hoogleraar Diederik Stapel afgeblazen. De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) is medesponsor van het festival. Zij wil niet dat Stapel, die wetenschapsfraude pleegde, optreedt. Dit meldt het NRC.

Organisator van het Discovery Festival, Alex Verkade, bevestigt dat de festivalleiding Stapel en Dautzenberg verzocht heeft een optreden over hun podium- en boekproject De Fictiefabriek te doen. “Wij vonden dat De Fictiefabriek supergoed paste in het festivalthema waarheid en werkelijkheid, maar we hadden verkeerd ingeschat wat de KNAW daarvan vindt.” 
 
De KNAW heeft echter laten weten dat ze niet wil dat Stapel, die in 2011 veroordeeld is voor wetenschapsfraude in de psychologie, optreedt op een festival waaraan de naam KNAW verbonden is. Verkade vermoedt zelfs dat de KNAW de subsidie van 10.000 euro die zij aan het festival hebben gegeven in had getrokken als het optreden wel door was gegaan. “De KNAW wil op geen enkele wijze geassocieerd worden met Diederik Stapel”, zegt een KNAW-woordvoerder. “Stapel heeft het imago van de wetenschap grote schade toegebracht met zijn wetenschapsfraude. Wij noemen ons als KNAW het geweten van de wetenschap. Wij willen niet dat een festival waaraan wij verbonden zijn hem een podium biedt.”
 
© Nationale Onderwijsgids