Normal_papa_baby5345

Dertig procent van de Nederlandse vaders wil meer tijd aan hun kinderen besteden, maar zeggen dat dat financieel niet haalbaar is. In Europa brengen alleen Oostenrijkse vaders minder tijd door met hun kinderen dan de Nederlandse papa's. Voor elk uur dat een moeder met haar kind doorbrengt, staan 27,6 minuten met de vader. Dit meldt Kinderopvangtotaal. 

Renske Keizer is de eerste Nederlandse hoogleraar Vaderschap aan de Universiteit van Amsterdam; een initiatief van het Vader Kennis Centrum. Het zwangerschapsverlof van vaders in Nederland is 2 dagen betaald verlof en 3 dagen onbetaald verlof. Typerend vindt Keizer dit. In ons land worden vaders blijkbaar niet zo belangrijk gevonden in de opvoeding. Dit komt zowel door het overheidsbeleid als de sterke moederschapsideologie, aldus Keizer. 
 
Keizer pleit voor de invoering van het Scandinavische model. Hierin is er altijd sprake van tweeverdieners en heeft iedereen toegang tot kwalitatief goede kinderopvang. Daarnaast zijn beide ouders in het eerste levensjaar van het kind thuis omdat ze ruim 16 maanden ouderschapsverlof hebben in deze landen. 'Maar door onze cultuur is het lastig om dit te realiseren', zegt Keizer. 'Veel Nederlandse vrouwen willen parttime werken. En uit onderzoek blijkt dat Nederlandse kinderen het gelukkigst zijn ter wereld. Maar in dit systeem is het niet voor alle vaders mogelijk om betrokken te zijn.' 
 
Keizer wil de invloed van vaders op de taalontwikkeling van kinderen onderzoeken. 'We weten dat vaders meer actieve werkwoorden gebruiken, meer abstracte woorden en vaker de gebiedende wijs. Zien we dan ook dat kinderen van betrokken vaders een betere taalontwikkeling doormaken?' Eerdere onderzoeken toonden al aan dat kinderen met vaders die vanaf het begin betrokken zijn bij de opvoeding minder problemen hebben op school, socialer gedrag vertonen, minder spijbelen en beter leren omgaan met agressie. Ook is de kans op een echtscheiding lager. 
 
© Nationale Onderwijsgids