Normal_14105152410071_1

(Novum) - Jan Kooijman gaat een jaar lesgeven. De 31-jarige acteur, presentator en voormalig danser wordt gastdocent van het jaar 2014/2015 bij de opleiding International Event, Music & Entertainment Studies aan de Fontys Academy for Creative Industries. Hij geeft zijn eerste gastcollege eind deze maand in Tilburg.

"Jan Kooijman is iemand die meerdere carrièrewegen tegelijkertijd bewandelt", zegt directeur Pieter Bon in een verklaring. "Zijn veelzijdigheid én zijn kennis van de media-en entertainmentbranche maken hem uitermate interessant voor onze studenten. Bovendien tipte onze vorige gastdocent, Eric Corton, ons over hem. Hij zei: die man moet je in de gaten houden.''

Na een succesvolle carrière als professioneel danser brak Kooijman in 2009 door bij het grote publiek met de rol van Danny de Jong in de soap Goede Tijden, Slechte Tijden. Hij werd jurylid in de danstalentenjacht So You Think You Can Dance en Ranking the Stars. Ook is Kooijman presentator bij programma's zoals Boulevard, Cheat on Me, Take Me Out en Levenslang met Dwang.

Vanaf 19 oktober presenteert Kooijman het nieuwe programma Buitenlandse Gevangenissen. Hij was te zien in films als Verliefd op Ibiza, Toscaanse Bruiloft en Hartenstraat, en in de nieuwe dramaserie Bluf. Daarnaast is Kooijman stemacteur voor animatiefilms en schrijft hij columns voor enkele tijdschriften.

Kooijman ontving in oktober 2010 de Televizier Talent Award. Een half jaar later won hij, tijdens de Nickelodeon Kids Choice Awards in Los Angeles, de prijs van favoriete tv-ster van Nederland en Vlaanderen. In november 2011 kreeg Kooijman de Speciale Prijs van Stichting Dansersfonds '79, vanwege de manier waarop hij zich heeft opgeworpen als ambassadeur voor de theaterdans. Sinds september vorig jaar is Kooijman actief ambassadeur van het Prinses Beatrix Spierfonds. Voorheen vervulde hij die rol bij dance4life.