Normal_hbo-opleiding-studie_examen_geslaagd_diploma

Er zijn dit jaar minder eerstejaars hbo studenten dan vorig jaar. Op 1 september hadden zich ruim 100.000 studenten, 5000 minder dan vorig jaar, zich aangemeld voor een nieuwe hbo-studie. De sectoren onderwijs, techniek en landbouw trekken dit jaar iets meer nieuwe studenten. Dit meldt Sp!ts. 

De cijfers van dit jaar zijn nog niet definitief, maar het lijkt erop dat het recordaantal van vorig jaar niet verbeterd gaat worden. Het aantal eerstejaars zal de komende weken waarschijnlijk nog iets verder dalen. De studenten hebben namelijk tot 1 oktober de tijd om hun aanmelding om te zetten in een inschrijving. Dit doen ze door onder meer daadwerkelijk het collegegeld te betalen. Afgelopen jaar vielen er nog een paar duizend studenten op het laatste moment af. Uiteindelijk begonnen 102.000 eerstejaars aan een hbo-studie; dit was een absoluut record. 
 
De cijfers van dit jaar zijn echter moeilijk te vergelijken met die van voorgaande jaren. Dit collegejaar is de aanmelddatum teruggebracht van 1 september naar 1 mei. De aankomende studenten moesten niet alleen eerder kiezen, ook moesten zij een verplichte studiekeuzeactiviteit volgen. “We kunnen daarom nog niet inschatten of er dit jaar weer sprake zal zijn van de gebruikelijke daling van het aantal eerstejaars in oktober”, zegt Rolf de Wit van de Vereniging Hogescholen.
 
Het aantal eerstejaars daalde het sterkst bij de opleidingen in taal en cultuur en de gezondheidszorg. Ook het aantal studenten dat zich voor de voormalig populairste richting aanmeldde, economie, daalde. De sectoren onderwijs, techniek en landbouw trekken dit jaar iets meer nieuwe studenten. Dat er afgelopen jaar een recordaantal eerstejaars waren is waarschijnlijk te danken aan de aangekondigde afschaffing van de studiebeurs.
 
© Nationale Onderwijsgids