Bloemen op Schiphol na de ramp met MH17

(Novum) - Tilburg University wijdt vanaf volgende week colleges aan de vliegramp met vlucht MH17. Vanwege de bijzondere betekenis van de ramp en 'als gebaar naar de samenleving' worden de colleges ook opengesteld voor mensen die niet staan ingeschreven. De lessen worden gegeven door elf docenten, meldt de universiteit donderdag.

Onder de slachtoffers van de vliegramp is hoogleraar rechtstheorie en retorica Willem Witteveen, die lesgaf aan de universiteit. "Hij zou volgens enkele van zijn collega's de eerste zijn geweest om een ramp als deze te behandelen in zijn college", schrijft de universiteit. Ook zijn vrouw Lidwien Heerkens, die in het verleden werkzaam was op de universiteit, en zijn dochter Marit Witteveen, die in het tweede jaar zat, kwamen om.

Bij de mastercursus worden de morele, rechtsstatelijke en politieke gevolgen van het neerschieten van de vlucht behandeld. Hoogleraar maatschappelijke bestuurskunde Gabriël van den Brink behandelt de vraag of de ramp tot een terugkeer van zogenoemde grote politiek leidt.

De laatste jaren richtte de overheid zich volgens Van den Brink vooral op afzonderlijke burgers, wat 'kleine politiek' genoemd zou kunnen worden. "Processen op Europees of geopolitiek vlak lieten veel mensen koud en de morele vragen van het samenleven werden niet langer in politieke termen gesteld." De ramp zou daar verandering in kunnen brengen.

Andere docenten behandelen onder meer de veiligheid in de luchtvaart, hedendaagse rouwverwerking, de verslaglegging in de media en de gevolgen voor de publieke opinie. De colleges moeten bijdragen aan de 'noodzakelijke reflectie' op deze vliegramp, schrijft de universiteit verder.

De colleges beginnen volgende week vrijdag. Aanmelden is verplicht.