Bron Eur.nl. Naam: Erick Fecken

In vijf jaar tijd is het aantal studenten dat aan een university college studeert verdubbeld. Ruim 3000 excellente studenten volgen nu op een eigen campus, waar ze ook gehuisvest worden, de brede opleiding. Vorig jaar begon de Erasmus Universiteit Rotterdam een university college, nu ook de Rijksuniversiteit Groningen. Dit meldt Trouw. 

Studenten van een university college krijgen een brede, Engelstalige bacheloropleiding in plaats van de klassieke studies. Het doel is dat de studenten, die aan de poort geselecteerd worden, een breed palet aan vakken gaan volgen waardoor ze uiteenlopende vakgebieden met elkaar kunnen verbinden. De opleiding wordt verzorgd in kleine, internationale groepen en intensieve begeleiding. De studieuitval is fors lager dan bij reguliere opleidingen. 
 
In 1997 richtte de Universiteit Utrecht de eerste university college op. Zij bieden ruim 700 studenten onderwijs en onderdak in de voormalige Kromhoutkazerne. Vijf jaar geleden richtten de Universiteit van Amsterdam en de Vrije Universiteit een gezamenlijk college op, dat telt nu ruim 700 studenten. Afgelopen jaar begon de Erasmus Universiteit Rotterdam een college met 90 studenten. De nieuwste university college komt uit Groningen; 33 studenten beginnen in september met de opleiding. 
 
University colleges zijn bijna twee keer zo duur als de reguliere opleidingen. Critici vrezen daarom dat ze elitair worden. 'Ik gun elke student een university college', zegt SP-Kamerlid Jasper van Dijk. 'Ik waardeer het dat universiteiten zich inspannen voor excellent onderwijs. Maar er wordt door de university colleges geselecteerd op centen in plaats van talenten. We moeten waken voor een tweedeling. Er mag geen restonderwijs komen met massale hoorcolleges.' Universiteitskoepel VSNU ziet het niet zo somber in. 'Universiteiten moeten zich profileren, ook op excellentie', aldus een zegsman. 'De university colleges zijn voor wie meer kan en wil. Kijk wat je ervoor terugkrijgt: het rendement en het succes zijn er ook naar.'
 
© Nationale Onderwijsgids