Logo_pvv

De Vrije Universiteit (VU) moet uitgesloten worden van overheidssteun wegens het faciliteren van de scheiding tussen mannen en vrouwen. Dat vinden Tweede Kamerleden Harm Beertema en Machiel de Graaf van de PVV. Dit meldt Het Parool. 

Het tweetal heeft vragen ingediend bij minister Bussemaker van het OCW, waaruit blijkt dat zij de nieuwe gebedsruimte in de VU 'onwenselijk' vinden. Volgens hen frustreert het faciliteren van de ruimte voor moslims de integratie, en zou de ruimte per direct moeten sluiten. Intussen zou de VU uitgesloten moeten worden van subsidie. 
 
De universiteit laat in de krant weten dat er geen sprake is van een nieuwe gebedsruimte speciaal voor moslims, maar dat een stilteruimte is heropend. In deze algemene ruimte hangen geen religieuze symbolen en is het toegankelijk voor iedereen. Wel is er in de stiltezaal een apart gedeelte gecreëerd waar islamitische mannen en vrouwen gescheiden kunnen bidden. Ook is hier een Koran te vinden. Volgens de universiteit was er onder haar medewerkers en studenten veel behoefte aan een gebedsruimte. 
 
De VU laat verder weten dat het bij haar karakter past om deze ruimtes te faciliteren en doet dit al jaren. Er is bijvoorbeeld ook een christelijke gebedsruimte aanwezig. Het is volgens de VU niet waar dat deze ruimte naar de kelder is verplaatst, wat volgens de PVV ook mogelijk het geval zou zijn. 
 
© Nationale Onderwijsgids