Universiteit van Amsterdam (UvA)

De Universiteit van Amsterdam (UvA) heeft twee nieuwe hoogleraren en twee bijzonder hoogleraren benoemd. 

Robert Turner benoemd tot bijzonder hoogleraar Ultra-High-Field Neuroimaging
Turner richt zich als natuurkundige op (de werking van) het menselijk brein. In zijn onderzoek naar neuroanatomie legt hij een verband tussen de menselijke cytoarchitectuur – de manier waarop zenuwcellen zijn gerangschikt – en myeloarchitectuur (myelo = beenmerg). Hij wil zo meer inzicht verkrijgen in hersenstructuren.
 
Fenrong Liu benoemd tot bijzonder hoogleraar op de Amsterdam-China Logic Chair
Fenrong Liu doet onderzoek op het terrein van de logica. Zij ontwikkelde verschillende modellen om te begrijpen hoe informatie de voorkeuren en overtuigingen van mensen en andere actoren verandert. Daarnaast bestudeert Liu de geschiedenis van de klassieke logica in China.
 
Khalil Sima’an benoemd tot hoogleraar Computational Linguistics
Sima’an doet onderzoek naar computerlinguïstiek en taaltechnologie. Hij richt zich op theorieën en computermodellen van de menselijke capaciteit om teksten te begrijpen en om te zetten in andere teksten of handelingen, bijvoorbeeld tijdens het vertalen, parafraseren of samenvatten.
 
Lenny Taelman benoemd tot hoogleraar Algebraïsche Meetkunde
Lenny Taelman doet binnen de wiskunde onderzoek in de arithmetische algebraïsche meetkunde. In dit onderzoeksgebied gebruikt men meetkundige en topologische technieken om meer grip te krijgen op moeilijke getaltheoretische problemen, over bijvoorbeeld priemgetallen.
 
Eerder deze week werd al bekend dat Rick van Rijn benoemd is tot bijzonder hoogleraar Forensische Radiologie. 
 
© Nationale Onderwijsgids