Normal_moeder_kind_baby_familie_gezin

Abvakabo FNV onderzoekt momenteel of zij het flitsfaillissement van Estro/Smallsteps terug kunnen draaien door de organisatie voor de rechter te dagen. De vakbond ontvangt veel signalen van leden over verslechterde arbeidsvoorwaarden als gevolg van de overname. Dit zegt bestuurder Wilma Berentsen tegen nieuwsradio BNR, zo meldt Kinderopvang Totaal.

Volgens de vakbond kleedt Smallsteps het arbeidsvoorwaardenpakket van Estro uit. Overuren zouden bijvoorbeeld niet meer uitbetaald worden. Dit moet echter wel, zo staat in de cao. Danielle van Essen van de FNV: “Smallsteps dient zich aan de cao Kinderopvang te houden. We gaan nu in kaart brengen van welke locaties in welke regio's deze signalen komen.” 
 
Volgens de Abvakabo laat de communicatie ook te wensen over, ondanks het feit dat er speciale bijeenkomsten georganiseerd zijn door Estro en het UWV waarin medewerkers bijgepraat werden. “De terugkoppeling die we kregen, is dat er slecht wordt gecommuniceerd over de toekomst. Het is nu al bijna eind juli en medewerkers weten nog steeds niet waar ze aan toe zijn”, zegt Van Essen. 
 
Daarnaast zegt de vakbond dat er veel Abvakabo-leden kritiek hebben geuit op het personeelsbeleid van Smallsteps. “Het aantal medewerkers op hogere leeftijd, die langdurig ziek zijn of zwanger, zijn oververtegenwoordigd in de categorie 'ontslagen', aldus Van Essen. “Dat kan geen toeval zijn. Het personeelsbeleid lijkt volstrekt willekeurig.”
 
Smallsteps ontkent de beschuldigingen. “Het enige dat anders is,” aldus woordvoerder van Smallsteps Monique Schumans, “is dat vakantiedagen niet kunnen worden meegenomen naar de nieuwe organisatie. Die kunnen medewerkers via een loonverordening indienen bij het UWV.”
 
© Nationale Onderwijsgids