Visser 't Hooft Lyceum in Leiden

Schooldirecteur Truus de Haan van het Visser 't Hooft Lyceum in Leiden is opgestapt. Ze wist in een jaar tijd de kwaliteit van het onderwijs van zwak naar voldoende te brengen. Toch viel het leidinggeven aan de school De Haan erg zwaar. Daarop besloot de directeur haar functie over te dragen aan interim-bestuurder Co Huisman. Dit meldt Leidsch Dagblad. 

Visser 't Hooft is een  protestants-christelijke scholengemeenschap voor voortgezet onderwijs met vestigingen in Leiden, Leiderdorp en Rijnsburg. In 2012 werd De Haan directeur op de locatie aan de Kagerstraat in Leiden. Zij had als taak de kwaliteit van de havo te verbeteren. Het jaar daarvoor had de Onderwijsinspectie de havo op het lyceum als 'zwak' beoordeeld. Dat leidde destijds tot het vertrek van de toenmalige directeur Anne Terpstra. In 2013 was het niveau van de havo weer voldoende.

Ondanks de verbeteringen kon De Haan het werk uiteindelijk niet aan. “De complexiteit van een grote organisatie, in combinatie met de veranderingen die we wilden doorvoeren om aantrekkelijker te worden, en de bezuinigingen die voor scholen in heel Nederland gelden, waren toen zij aantrad nog niet duidelijk”, zegt collegevoorzitter van bestuur Karin van Oort. “Ze vielen haar uiteindelijk te zwaar”.

Dit is de vierde directeur in drie jaar tijd voor Visser 't Hooft die opstapt. “Continuïteit is altijd beter”, zegt Van Oort daarover, “maar als iemand aangeeft dat hij er geen energie van krijgt dan doe  je daar niets aan.”

© Nationale Onderwijsgids