Normal_copyright_stockfreeimages_diabetes_arts_

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs gaat onderzoeken of het mogelijk is om reguliere scholen te verplichten leerlingen met diabetes te helpen. Dat schrijft de staatssecretaris in een brief aan de Tweede Kamer. Daarmee reageert Dekker op een motie van Kamerlid Paul van Meenen van D66 die stelt dat scholen kinderen met suikerziekte wel toelaten maar de zorg overlaten aan de ouders. Dit meldt de Algemene Onderwijsbond (AOb).

Ook Kamerleden Tjitske Siderius (SP) en Loes Ypma (PvdA) dienden een motie in. Volgens Siderius en Ypma weigeren scholen en docenten nu vaak de zorg voor leerlingen met diabetes op zich te nemen uit angst voor aansprakelijkheid. Het toedienen van insuline of het meten van de bloedsuikerspiegel moet gebeuren door de ouders. Als dat niet lukt, laat de school het kind alsnog niet toe.

De Kamerleden willen dat het ministerie onderzoekt in hoeverre leerkrachten en ander onderwijspersoneel kinderen met suikerziekte moeten helpen. Dekker schrijft in zijn Kamerbrief dat hij een verkenning is gestart van de kwestie. Hij gaat samen met het ministerie van Volksgezondheid, onderwijsorganisaties, vakbonden, ouderorganisaties en zorgverleners kijken hoe de zorg voor leerlingen met suikerziekte op scholen geregeld kan worden. Ook laat hij uitzoeken of het mogelijk is scholen te verplichten kinderen met diabetes toe te laten. In oktober verwacht Dekker de resultaten van het onderzoek.

© Nationale Onderwijsgids