Slapende leerling

Het rommelt bij één van de grootste schoolbesturen in Amsterdam, Amos. Het ziekteverzuim onder de achthonderd medewerkers van Amos is hoger dan normaal. Er is een teruglopend leerlingenaantal en in 2013 dreigde er financieel verlies. Daarnaast is er een hoog personeelsverloop, met name bij het bestuursbureau. Dit meldt het Parool.

De Amsterdamse Oecumenische Scholengroep is met ruim dertig scholen één van de grootste schoolbesturen van Amsterdam. Dit jaar sluit de instelling echter nog zeker vier scholen en worden er 41 banen geschrapt. In 2013 dreigde er financieel verlies en in 2012 werd er daadwerkelijk een verlies van 1,25 miljoen euro geschreven. 'Het binnenhalen van meer leerlingen lijkt de enige prioriteit te zijn, want dat betekent extra geld,' zegt een ouder. 'Maar tegelijkertijd wordt personeel ontslagen.' Amos kampt met teruglopende leerlingaantallen, aldus het Parool. 
 
Het ziekteverzuim onder medewerkers ligt hoog, met name het aantal personeelsleden dat langer dan zes weken thuis zit ligt hoog. Daarnaast is er een hoog personeelsverloop dat zich voornamelijk bij het bestuursbureau afspeelt. Robert Smid, bestuurslid van de instelling, werd begin dit jaar ontslagen. Hij kreeg na strijd een vergoeding van 70.000 euro. 'We hebben nogal wat mensen versleten, vooral in de financiële hoek,' zegt een ouder.
 
De Fiod, de financiële opsporingsdienst, heeft twee jaar geleden een inval gedaan bij Amos. De instelling bleek toen leerlingen ingeschreven te hebben bij een school die niet bestond om zo extra subsidie te ontvangen. Toen werden de bestuursvoorzitter en twee medewerkers opgepakt. 
 
© Nationale Onderwijsgids