Logo_staatssecretaris_dekker

Staatssecretaris Dekker van Onderwijs heeft aan de Tweede Kamer zijn plannen bekend gemaakt om de uitvoering van de gewichtenregeling te verbeteren. Deze regeling zorgt ervoor dat scholen extra middelen krijgen voor leerlingen met een onderwijsachterstand. De uitvoering moet beter omdat scholen nog veel fouten maken. Dat meldt CNV Onderwijs.

De staatssecretaris heeft aan de Tweede Kamer laten weten dat het opleidingsniveau van de ouders de indicator blijft voor onderwijsachterstanden. De gegevens hierover zijn niet centraal beschikbaar. Dekker laat nu onderzoeken of registratie hiervan mogelijk is door een onafhankelijke organisatie. De Onderwijsraad adviseert om de gegevens van consultatiebureaus te benutten.

Om fouten in de uitvoering door scholen terug te brengen worden alvast maatregelen genomen. De uitvoering wordt eenvoudiger gemaakt en scholen krijgen advies op maat hoe zij de administratie kunnen verbeteren. Scholen met veel achterstandsleerlingen zullen intensief worden gecontroleerd.

De staatssecretaris erkent het belang van voldoende kennis bij leraren. Het succes van het onderwijsachterstandenbeleid hangt grotendeels van hen af. Dekker wil hieraan bijdragen door onderzoek te laten doen naar onderwijsvernieuwingen die achterstanden verminderen en naar de effecten van verschillende vormen van voor- en vroegschoolse educatie. Het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek zal zorgen voor de verspreiding van relevant onderzoek onder scholen en docenten.

© Nationale Onderwijsgids