Normal_leraar_vo_duits_vinger_leerling

(Novum) - De nullijn in het voortgezet onderwijs is van de baan. Docenten krijgen er in augustus 1,2 procent meer loon bij. Werkgevers in het voortgezet onderwijs en vakbonden AOb, CNV Onderwijs en FvOv zijn het dinsdag eens geworden over een nieuwe cao voor de sector. Dat hebben AOb en de werkgeversorganisatie VO-Raad dinsdag gemeld.

Naast loonafspraken werden er ook afspraken over de werkdruk gemaakt. Leraren kunnen per week een uur minder les gaan geven als zij dat willen.

Wel wordt de seniorenregeling versoberd. Docenten worden pas als senior beschouwd als zij 57 zijn. Nu is dat nog 52 jaar. Senioren mochten in de oude cao 340 senioruren opnemen. Dat aantal wordt nu gehalveerd. Volgens de AOb wilden de werkgevers de regeling helemaal afschaffen.

Beide partijen laten weten tevreden te zijn met het akkoord, waarover maanden is onderhandeld. Het akkoord dat de partijen dinsdag sloten geldt een jaar en gaat in op 1 augustus. De nieuwe cao moet nog wel door de leden worden goedgekeurd.

Het akkoord in het voortgezet onderwijs staat in contrast met de situatie in het middelbaar beroepsonderwijs, dat de afgelopen weken te maken had met stakingen. Dinsdag legden vijfhonderd docenten in Zuid-Holland het werk nog neer. Eerder deden collega's in Nijmegen, Groningen en Arnhem dit. De docenten willen een betere cao met onder meer een loonsverhoging van drie procent.

De AOb denkt dat de impasse ook te doorbreken is in het mbo omdat daar dezelfde obstakels een akkoord in de weg staan. Dat zijn bijvoorbeeld de werkdruk en de seniorenregeling. De AOb wil op 15 mei landelijk staken.