Logo_gezamenlijk_spandoek_mbo_actie

Dinsdag 15 april zullen verschillende mbo-instellingen in Zuid-Holland staken. De ROC’s voeren daarmee actie voor een goede cao in het mbo. De vier onderwijsbonden Algemene Onderwijsbond (AOb), Abvakabo FNV, CNV Onderwijsbond en FvOv hebben eisen gesteld voor een nieuwe cao maar de MBO Raad weigert hierop in te gaan. Dit meldt AOb.

Volgens bestuurslid José Muijres van AOb stellen de bonden geen onredelijke eisen. “We voeren actie omdat we onze studenten het beste onderwijs willen geven. Wij willen de kwaliteit een impuls geven door de werkdruk aan te pakken. De werkgevers willen juist dat we meer doen met minder mensen. Met die strategie vraag je om ellende,” aldus Muijres.

Volgens de AOb klagen veel mbo-docenten over een gebrek aan ruimte en vertrouwen van hun werkgevers. “Via bureaucratische evaluatieformulieren wordt tot achter de komma bijgehouden hoe mensen hun les verzorgen. Op die manier help je studenten niet verder,” zegt Muijres. Bestuurders van mbo-instellingen wijzen vaak op geldgebrek maar volgens de bond gaat die vlieger niet langer op nu er extra miljoenen beschikbaar zijn gekomen voor kwaliteitsverbetering in het mbo.

Aankomende dinsdag wordt een actiebijeenkomst gehouden in Ahoy Rotterdam. Leden van de vier vakbonden hebben een oproep ontvangen. Voor de staking hebben zes Zuid-Hollandse ROC een aanzegging gehad. Het gaat om ROC Leiden, Zadkine, Albeda College, ID-College, Da Vinci College en ROC Mondriaan.

© Nationale Onderwijsgids