Normal_13970246620098_1

(Novum) - Het basisonderwijs en de ICT-sector krijgen samen een bedrag van zestien miljoen euro om nieuwe banen te scheppen of werkgelegenheid te behouden. Dat maakte minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) woensdag bekend. Het onderwijs krijgt met elf miljoen euro het grootste deel van het beschikbare bedrag voor zijn banenplan.

Van deze leerkrachten kunnen er 840 aan de slag als klassenassistent of extra docent samen met een oudere leerkracht. De overige 560 jonge docenten kunnen terecht in een klas waar een oudere leraar vervroegd uittreedt of andere taken op zich neemt, zo is met de onderwijssector afgesproken.

Het plan voorziet ook in het zoeken van ander werk voor achthonderd leerkrachten in krimpgebieden die hun arbeidsplaats kwijt dreigen te raken door een tekort aan leerlingen. Voor deze leraren wordt geprobeerd een baan te vinden bij een school in een andere regio of via omscholing in een andere sector.

Voorwaarde voor de steun is het onderwijs zelf ook elf miljoen euro in de financiering van de plannen steekt. Dat geldt ook voor de ICT-sector, die vijf miljoen moet bijpassen en in totaal dus tien miljoen heeft te besteden. Daarmee moeten onder meer vijfhonderd extra leer-werkplekken op mbo-niveau worden geschept.

De voorstellen van het basisonderwijs en de ICT-sector maken deel uit van de tweede trits met plannen die bij Asscher werden ingediend. In de eerste ronde kregen onder meer de uitzendsector en de bouw geld voor hun banenplan. Vanuit het vorig jaar afgesloten sociaal akkoord is voor dit en volgend jaar zeshonderd miljoen euro beschikbaar voor banenplannen.