Logo_image_fa

Het actieprogramma Tel mee met Taal, van de ministeries van OCW, SZW en VWS, is van start. Met dit programma wil het kabinet lezen bevorderen en voorkomen dat mensen met een beperkte taalvaardigheid aan de kant komen te staan. Wie moeite heeft met lezen moet overal terecht kunnen voor taalscholing en geen enkel kind mag opgroeien in een taalarme omgeving, is het doel van het programma. Dat meldt Stichting Lezen.

Tel mee met Taal is opgebouwd uit vijf actielijnen: lokale netwerkaanpak via Taal voor het leven, regionale taalakkoorden, leesbevordering via Kunst van Lezen, experimenten en kennis en communicatie. Voor de kennis en communicatie zal het rijk ter ondersteuning van de regionale en lokale aanpak van het programma een aantal landelijke ondersteuningstaken organiseren op het terrein van onderzoek, communicatie, monitoring en evaluatie en het inrichten van een steunpunt basisvaardigheden.

In het programma hebben gemeenten de regierol. Bestaande organisaties bundelen in het programma hun krachten op het gebied van leesbevordering en taalvaardigheid. Stichting Lezen is als penvoerder samen met de Koninklijke Bibliotheek verantwoordelijk voor de landelijke coördinatie en ondersteuning van het programma Kunst van Lezen. Verder wordt in samenwerking met Stichting Lezen & Schrijven een pilot gestart, speciaal gericht op laagtaalvaardige ouders. De bewustwording in deze groep van de betekenis van lezen moet daardoor groeien en het bereik van Kunst van Lezen toenemen. Het programma loopt van 2016 tot en met 2018. 

© Nationale Onderwijsgids