Normal_kind_rolstoel534

In het voorjaar van 2016 start een praktische opleiding over kinderen en volwassenen met ernstige verstandelijke of meervoudige beperkingen (EVMB). De Geeter & Munsterman biedt de opleiding aan die speciaal gericht wordt op begeleiders en onderwijsondersteuners met een mbo-achtergrond. Bestaande (onderwijs) methoden en technieken zouden vaak niet passend zijn voor de mensen met EVMB. Dat meldt De Geeter & Munsterman.

De opleiding is gericht op het werken met mensen met een laag ontwikkelingsniveau (tot maximaal 2 jaar), die daarnaast kampen met allerhande bijkomende problemen, zoals motorische beperkingen of zintuiglijke beperkingen. Onderwijs en zorg voor deze mensen is complex. Ten eerste door de beperkte ontwikkelingsperspectieven: kinderen en volwassenen met EVMB leren langzaam, en onderwijs- en behandeldoelen moeten daarop worden aangepast. Daarnaast brengt het ontwikkelingsniveau van mensen met EVMB vragen met zich mee: wat begrijpt iemand wel/niet (bijvoorbeeld van instructies) en wat zijn realistische verwachtingen? Ook is het contact en de communicatie met iemand met EVMB meestal niet vanzelfsprekend.

De opleiding duurt elf dagen van zes uur en is te volgen in Zwolle. De opleiding bestaat uit theoriedagen, maar ook coachingsdagen en een doedag, zodat de deelnemers de lesstof praktisch leren toepassen. Deelnemen aan de opleiding kost 2750 euro. Meer informatie over de opleiding is te vinden op de website van De Geeter & Munsterman.

© Nationale Onderwijsgids