Normal_radicalisering__mbo__vo__hbo__wo__radicaliserende_jongeren

Op donderdag 26 november vindt de TERRA conferentie over 'Preventie, de-radicalisering en Burgerschap' plaats. De internationale experts, professor Fathali Moghaddam, Dr. Lorenzo Vidino, Maajid Nawaz en Rt Hon Hazel Blears, zullen hier spreken over de wereldwijde ontwikkeling van extremisme en de rol die nationale overheden, burgers en maatschappelijke organisatie kunnen spelen in de preventie van radicalisering. De dagvoorzitter is Petra Stienen. Dat meldt Arq Psychotrauma Expert Groep.

Jan Schaart, Raad van Bestuur van Arq Psychotrauma Expert Groep, zegt: "De discussie over radicalisering gaat in Nederland met name over beveiligen. Wij zijn echter van mening dat je vooral ook op preventie moet inzetten. Al vroeg in het proces van radicaliserende jongeren moeten zowel jeugdwerk als het gezin als de politie en de school samenwerken in wat wij de gemeenschapspak noemen. Het Europese project TERRA heeft hiervoor handvatten ontwikkeld in de vorm van een toolkit."

In het ochtendprogramma van de TERRA conferentie geven de radicaliseringsexperts hun visie op de aanpak van radicalisering en mogelijkheden voor preventie. In de middag zijn er praktische workshops rond de speciaal ontwikkelde TERRA Toolkit en de 'best practices' in Nederland.

De TERRA Toolkit is ontwikkeld als onderdeel van het Europese project TERRA en bevat folders en handleidingen met praktische tips en informatie voor de belangrijkste doelgroepen die met jongeren werken, zoals scholen, politie, jeugdwerk en religieuze leiders. TERRA is het Europese project 'Terrorism and Radicalisation' dat wordt gefinancierd door het directoraat-generaal 'Migration and Home Affairs' van de Europese Commissie en welke wordt geleid door Arq Psychotrauma Expert Groep.

De conferentie is bedoeld voor iedereen die beroepsmatig met dit onderwerp in aanraking komt en vindt plaats op donderdag 26 november in CASA400 in Amsterdam. Meer informatie over de conferentie is te vinden op www.arq.org/over-ons/agenda.

© Nationale Onderwijsgids