Normal_normal_politie_achterkant

De mentale zorg en training krijgt een structurele plek in het dagelijks werk van alle politiemensen. Dat zegt Jannine van den Berg van de Nationale Politie, zo meldt het ANP.

Over het algemeen is het goed gesteld met de de psychische gezondheid van politiemensen, stelt Van den Berg. Dit is gebleken uit nieuwe onderzoeken, waarvan de resultaten dinsdag naar de Tweede Kamer werden gestuurd door minister Ivo Opstelten. Wel is het nodig om de mentale weerbaarheid van agenten structureel bij het werk te gaan betrekken. Hiervoor loopt inmiddels een proefproject in Rotterdam. 'We zijn inmiddels wel zo overtuigd van het nut, dat het de bedoeling is om het landelijk door te voeren', aldus Van den Berg.

Het werk van politiemensen kan belastend zijn voor de mentale gezondheid. Door blootstelling aan zware, stressvolle situaties kunnen zij daar emotioneel last van krijgen en een angststoornis ontwikkelen. Volgens Van den Berg wordt er bij de politie nu een 'inhaalslag' gemaakt om het aantal gevallen van PTSS (posttraumatische stressstoornis) onder politiemensen terug te dringen.

Inmiddels hebben 20.000 politiemensen een weerbaarheidstraining gehad. Nog 10.000 agenten krijgen die de komende periode. 'Die duurt drie dagen en dan nog een terugkomdag. De weerbaarheidstraining wordt in de toekomst in de dagelijkse praktijk ingepast', aldus Van den Berg.

© Nationale Onderwijsgids