Logo_museon_logo_cmyk_resizejpg

Elke eerste en derde zondag van de maand is het mogelijk een wetenschapslezing bij te wonen in het Haagse Museon. De reeks is onderverdeeld in verschillende thema's. De eerste zondag belichten specialisten de wereld van nu en morgen.  De derde zondag geven zij klassieke natuurwetenschappelijke lezingen. De bijeenkomsten vinden plaats tussen 14.00 en 16.00 uur. Toegang is gratis op vertoon van het Museon entreebewijs.

Programma

'Rosetta' door mission manager dr. Fred Jansen op 18 januari. Hij zal een beschrijving geven van een wetenschappelijk avontuur bij en op een komeet. Wat zijn de wetenschappelijke doelstellingen van het project? Hoe reis je naar en bij een komeet? Wat zijn de eerste wetenschappelijke resultaten? En wat kunnen we in de toekomst nog verwachten? 

'Smeltend ijs, Stijgende zeespiegel' door glacioloog dr. Peter Kuipers Munneke, bekend als weerman bij het NOS-journaal, op 1 februari. Over de smeltende ijskappen en de stijgende zeespiegel: één van de grootste uitdagingen waar Nederland Waterland ooit voor heeft gestaan.

'Beven en Schudden!' door geoloog dr. Bernd Andeweg op 15 februari. De bezoeker krijgt informatie over het fenomeen aardbevingen. Hij gaat onder andere in op seismische golven, plaattektoniek en gaswinning. Wat maken aardbevingen ons duidelijk over wat er onder onze voeten gebeurt?

'De Nederlandse economie: Nu en Straks' - Dr. Mathijs Bouman, econoom en journalist geeft 1 maart een lezing over het herstel van de Nederlandse economie. Mathijs Bouman zal tijdens deze lezing onder andere ingaan op de invloed van technologische veranderingen op de economie. 

'Het einde van het Krijt en de dinosauriërs: Meteorietinslag, Supervulkanisme of beide?', paleontoloog prof. dr. Jan Smit vertelt op 15 maart over de oorzaak van het einde van het Krijt en het uitsterven van de dinosauriërs. Was het de meteorietinslag op Yucatan of is het te wijten aan de vulkaanuitbarstingen van de Deccan traps? Of is er misschien een verband tussen de twee?  Een bezoek aan de tentoonstelling 'Dino Jaws, eten of gegeten worden?'na afloop van de lezing wordt aanbevolen!

Meer informatie over deze en andere lezingen in het Museon is te vinden op www.museonlezingen.nl.

© Nationale Onderwijsgids