Logo_image001
Op zaterdag 1 november vindt tussen 10.00 en 18.00 uur in het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT) te Amsterdam de jaarlijkse Afrikadag plaats. Onze hoofdgasten zijn deze keer Mo Ibrahim, de Soedanese telecom tycoon die zich inzet voor democratie in Afrika, Joyce Banda, voormalig president van Malawi en minister Lilianne Ploumen.
 
Dit jaar is er speciale aandacht voor het thema “Democratie, Goed Bestuur en Mensenrechten”. Dit thema en vele anderen zullen worden besproken door sprekers uit binnen- en buitenland in meer dan 30 workshops, debatten, lezingen en presentaties. Zo zullen Ugandeze homorechten activist Moses Walusimbi, Nigeriaanse milieuactivist Godwin Ojo, en Ugandeze democratie expert, James Mwirima deelnemen aan verschillende workshops. Phakiso Mochochoko, Director of the Jurisdiction, Complementarity and Cooperation Division van het Internationaal Strafhof zal vertellen over zijn werk en Europarlementariër Agnes Jongerius neemt deel aan een debat over eerlijke arbeid en het TTIP verdrag. Ook is er een rijk gevuld cultuurprogramma, waarin Wim Brands onder andere schrijvers Frank Westerman en Femke van Zeijl zal interviewen. 
 
Er wordt ook een informatiemarkt georganiseerd. Hier staan dit jaar bijna 50 organisaties – van de African Young Professionals tot Oxfam Novib – en kramen waar handgemaakte Afrikaanse designs gekocht kunnen worden. Ook kunnen deelnemers speeddaten met politici, boeken kopen bij de Athenaeum stand, Afrikaans eten en Ethiopische koffie drinken. Ga ook naar het “Democracy in Africa Debate”, waar o.a. Joyce Banda, Mo Ibrahim en Kati Piri aan deelnemen en het debat tussen Tweede Kamerleden Roelof van Laar (PvdA) en Eric Smaling (SP) en directeuren Simone Filippini (Cordaid) en Monique van ’t Hek (Plan Nederland). 
 
Na de afsluitende borrel met muziek in het KIT, sluiten we de dag in stijl af met de afterparty “Africa at Night” in Desmet Studios waar Afrikaans eten en live muziek door hoofdact Ntjam Rosie niet aan mogen ontbreken. Desmet Studios zijn gelegen aan de Plantage Middenlaan 4A, Amsterdam. De Afterparty is van 18.00 tot 24.00. 
 
De Afrikadag is een initiatief van de Foundation Max van der Stoel. Dit jaar worden er zo'n 1000 bezoekers verwacht. Kijk voor het volledige programma op www.afrikadag.nl
 
© Nationale Onderwijsgids