Normal_copyright_stockfreeimages_chirurg_arts_handschoenen

De fulltime cursus van drie maanden die gevolgd moet worden als iemand tropenarts wil worden, moeten de deelnemers zelf betalen en in hun eigen tijd volgen. De opleiding wordt alleen aangeboden bij het opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropische Geneeskunde (IGT) in Amsterdam. De opleiding kost 6000 euro en gaat gepaard met twee jaren praktijkervaring waar de overheid geen vergoeding voor betaalt. Dit meldt de NOS. 

Wie tropenarts wil worden moet in eigen buidel tasten in Nederland. De scholing moet daarnaast in de eigen tijd gedaan worden. De drie-maandelijkse fulltime cursus die een arts opleidt tot tropenspecialist kost alleen al 6000 euro. Daarna volgen nog twee praktijkjaren in het ziekenhuis, op de afdelingen chirurgie en verloskunde. De ziekenhuizen krijgen echter geen vergoeding voor deze praktijkplekken van de overheid. En wanneer de arts eindelijk tropenarts is, moet de bijscholing in de eigen tijd gevolgd worden. 
 
Het opleidingsinstituut Internationale Gezondheidszorg en Tropische Geneeskunde (IGT) trekt daarom aan de bel. De toekomst van de opleiding is onzeker. Barend Gerretsen van het IGT: "Het is een erkende opleiding waarbij financiering ontbreekt. Terwijl tropenartsen met al hun kennis en ervaring ook in Nederland een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheidszorg."
 
Toch zijn er artsen die ondanks de vereiste investeringen tropenarts willen worden, veelal uit idealisme. Zo ook Nadine Wijders en Loic de Jongh. Zij hebben hun opleiding tot basisarts op zak en volgen nu de opleiding tot tropenarts. "Het is een uitdaging om op plekken te gaan werken waar de hulp het hardst nodig is," zo stellen zij. "Wat we vooral moeten leren is inventief zijn", vult De Jongh aan: "We leren hier niet alleen over ziekten, maar ook dingen over management en allerlei andere praktische vaardigheden die je nodig hebt om in het buitenland een ziekenhuis te helpen runnen of les te kunnen geven."
 
© Nationale Onderwijsgids