Foto geleverd door Stichting Lezen & Schrijven

Op 11 september is, in het bijzijn van H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden en minister Schippers van VWS de campagne Taal maakt gezonder gelanceerd. De campagne is een initiatief van de Verenigde EersteLijns Organisaties (VELO) en Stichting Lezen & Schrijven en gaat 64.000 eerstelijnszorgverleners helpen om meer laaggeletterde patiënten door te verwijzen naar taalscholing. Dit meldt de Stichting Lezen & Schrijven. 

Uit onderzoek van ResCon in opdracht van Stichting Lezen & Schrijven blijkt dat eerstelijnszorgverleners lees- en schrijfproblemen nog onvoldoende aanpakken bij hun patiënten. Een ruime meerderheid vindt het wel haar taak, maar mist de kennis om laaggeletterdheid te herkennen, bespreekbaar te maken en patiënten te wijzen op de mogelijkheden die er zijn voor taalscholing. De campagne Taal maakt gezonder biedt hiervoor informatie, tips en tools. Het initiatief sluit aan bij de aanbeveling in het vandaag gepubliceerde rapport van NIVEL dat meer interventies nodig zijn om de gezondheidsvaardigheden van patiënten te bevorderen.
Marja van Bijsterveldt, voorzitter Stichting Lezen & Schrijven: “Investeren in taalscholing loont niet alleen, het is de verantwoordelijkheid van elke professionele organisatie. Ook in de zorg. Een onsje taal, kan een kilo zorg voorkomen.”
 
Na haar toespraak ontving H.K.H. Prinses Laurentien der Nederlanden het eerste exemplaar van het wachtkamerboekje Taal maakt gezonder. Het boekje is een van de materialen van de campagne die zorgverleners kunnen inzetten om lees- en schrijfproblemen bespreekbaar te maken in hun dagelijks werk. In het boekje vertellen onder meer ex-laaggeletterden, maar ook Pieter van den Hoogenband, Gerda Havertong, Ton Heerts (voorzitter FNV), Anita Witzier, Frans Bauer en Tania Kross over hun ervaringen met de eerstelijnszorg en het belang van taal.
 
© Nationale Onderwijsgids