Logo_download

Caroline Tensen gaat in het nieuwe NCRV-programma 'Zeg eens B' laaggeletterde Nederlanders volgen. Eén op de negen volwassenen in Nederland ondervindt dagelijks problemen omdat zij een taalachterstand hebben. Tijdens de zesdelige serie volgt Tensen deze mensen terwijl zij leren om op een normaal niveau te lezen en schrijven. Dit meldt de NCRV. 

De serie brengt de dagelijkse problemen van de laaggeletterden in beeld. Denk daarbij aan ouders die hun kinderen niet voor kunnen lezen of mannen en vrouwen die in een sociaal isolement leven omdat ze niet uit het papierwerk van de overheid komen. Zoiets simpels als boodschappen doen, is al moeilijk wanneer de verpakkingen niet gelezen kunnen worden. Caroline Tensen volgt samen met kinderen, familie en vrienden hoe deze laaggeletterden met behulp van een taalcoach leren om goed te lezen en te schrijven. De eerste aflevering wordt uitgezonden op vrijdag 10 oktober om 21.30 op NPO 1. 
 
Caroline Tensen: “Je kunt je nauwelijks voorstellen hoe fijn het is om gewoon te kunnen lezen en schrijven. Wat een enorme impact dit heeft op je leven als je dit niet kan. In Zeg eens B ga ik deze mensen volgen tijdens het leerproces waarmee ze hopelijk hun leven weer in eigen hand krijgen. Om met elkaar toe te werken naar een bijzonder doel: van het voorlezen van een zelfgeschreven liefdesbrief tot het solliciteren naar die zo gewilde baan.”
 
Nederland telt volgens de Stichting Lezen & Schrijven 1,3 miljoen mensen van tussen de 16 en 65 jaar die niet goed kunnen lezen of schrijven. 65 procent van de laaggeletterden zijn oudere autochtonen. Ongeveer 40 procent van de laaggeletterden is werkloos. De maatschappij zou 700 miljoen euro kunnen winnen als alle laaggeletterden een taalcursus zouden volgen. 
 
© Nationale Onderwijsgids