Normal_bar_zwarte_cross

De Universitent op de Zwarte Cross is dit jaar dubbel zo groot met een nog uitgebreider programma. Tijdens de achttiende editie van het festival worden bezoekers getrakteerd op colleges over onder andere nanotechnologie, natuurkunde, klimaatverandering en robotica. “Wetenschap is gruwelijk!”, aldus Tante Rikie, geestelijk moeder van het festival.

De Zwarte Cross in Lichtenvoorde is een groots spektakel met motorcross, muziek, stunts en theater. De laatste jaren blijkt ook de wetenschap hier goed tussen te passen. In 2013 trok de Universitent meer dan duizend geïnteresseerden, die soms rijen dik voor de tent stonden. Dit jaar staat de Universitent voor de vijfde keer op het festival en krijgt een nog belangrijkere plaats toebedeeld in het programma. Bezoekers kunnen van 25 tot en met 27 juli voor het eerst drie dagen lang genieten van de meest gepassioneerde wetenschappers die colleges geven.

“Wetenschap is hot, dat merk je aan alles”, vertelt organisator Guus Rijnders. “De organisatie van de Zwarte Cross ziet dat ook steeds meer in en biedt ons dit jaar een nog groter podium. Daar zijn we natuurlijk erg blij mee. De Universitent is een echte blikvanger waarin wetenschap op een populaire manier wordt getoond aan het grote publiek. We zijn trots op de samenwerking.”

De vernieuwde Universitent heeft zo’n 150 zitplaatsen en biedt ook nog staanplaatsen. Acht studenten van de Universiteit van Twente verzorgen proefjes onder de noemer huis-tuin-en-keukennatuurkunde. Acht topwetenschappers van de UT zullen colleges geven. Beschrijvingen van de colleges zijn te vinden in het nieuwsoverzicht van de Zwarte Cross en het programmaoverzicht is hier te downloaden.

© Nationale Onderwijsgids