Normal_sport_studenten__screenshot_

De gemeente Amsterdam geeft ongeveer 6500 jongeren die in armoede opgroeien binnenkort 150 euro aan bonnen. Hiermee kunnen ze kleding aanschaffen. Daarnaast is 90 euro van het bedrag voor een cursus op het gebied van sport, kunst en cultuur bedoeld. De jongeren krijgen het zogeheten kindpakket nog voor het begin van het nieuwe schooljaar. Dit meldt het Parool. 

Dit maakte wethouder Freek Ossel (Armoede) op woensdag bekend. Het stadsbestuur ging deze week akkoord met het kindpakket-voorstel. De kosten van 1,9 miljoen euro zal met rijksgeld voor armoedebestrijding gefinancierd worden. Kinderen van 11 tot en met 13 jaar komen in aanmerking voor het kindpakket; hun ouders maken vaak extra kosten wanneer zij naar het voortgezet onderwijs gaan. Het kindpakket komt bovenop de bestaande regelingen voor huishoudens met een minimuminkomen. 
 
Met de regeling geeft de gemeente Amsterdam gehoor aan de aanbevelingen van de Kinderombudsman. Vorig jaar riep hij op om kinderen van minimahuishoudens extra te ondersteunen. Kinderen die opgroeien in armoede vinden het belangrijk om 'erbij te horen', maar hebben vaak geen geld voor nieuwe kleren of activiteiten met andere kinderen, zo stelde de ombudsman in zijn rapport vast. 
 
Naast bonnen voor kleding en een cursus zit in het pakket eveneens een tegoedbon van 20 euro waarmee de kinderen kunnen gaan klimmen of kanoën in het Amsterdamse bos. 
 
© Nationale Onderwijsgids